top of page

Valentýnské charitativní pečení

​14. únor, svátek svatého Valentýna. Krom toho, že na tento den měli svátek všichni Valentýni a Valentýnky (které tímto zdravíme a opožděně přejeme vše nejlepší), je to také den lásky a všech zamilovaných. Rozšířené je posílání valentýnek, srdíček a všech dalších věcí nějak spojených s láskou nebo přátelstvím. Jak ale tento svátek vznikl a jakým způsobem proběhl na naší škole?

​Láska však není jen milostné pouto mezi dvěma lidmi. Může to být láska ke skupině lidí, k činnosti, k umění, k rodičům nebo k dítěti, k místu, dokonce i k jídlu. Třída 3.A v pátek 10. února propojila lásku k jídlu s láskou ke spolužačce a uspořádala charitativní pečení, na kterém se vybíraly finance pro rodinu naší spolužačky Viki Vítkové.


Její sestra Sofie Vítková má mnoho postižení, kvůli kterým je naprosto odkázaná na pomoc své rodiny. Ta nutně potřebuje automobil, kterým by bezpečně mohli přepravovat nejen Sofii, ale i její invalidní vozík. Tato sbírka, na které se za 5 přestávek podařilo vybrat neuvěřitelných 10514 Kč, posunula Vítkovy o další veliký krok blíže k jejich potřebnému autu. Viki měla z vydělaných peněz obrovskou radost a moc děkuje nejen 3.A, ale samozřejmě i všem, kteří přispěli zakoupením zákusku. „Bohužel, jak kdo kde si usmyslel, nemohu tam s vámi být. I tak bych ale všem chtěla za příspěvky strašně moc poděkovat a mé díky patří hlavně 3.A za organizaci celého pečení.“ Napsala v reakci na vydělané peníze Viki.

A jak probíhaly přípravy na tuto akci? Buď sami nebo s pomocí udělala 3.A své pochoutky 9. února, někteří na nich pracovali až do brzkých ranních hodin. S laskavým svolením učitelů mohli odejít vždy předčasně z vyučování, aby si připravili své stoly ve sborovně školy. Nakrájeli buchty a bábovky, popsali cenovky a už čekali na první zákazníky. Největší dav přišel samozřejmě o velké přestávce. Jako první z nabídky zmizely cheesecaky a panacota. Velký úspěch také měly brownies, dortíčky, bábovky a mnoho dalšího. Panovala velice příjemná atmosféra a všichni si celý den velmi užili.


Ohlasy na dobroty byly vždy pozitivní, vypíchnout můžeme například paní Jalůvkovou: „Tak já jsem si koupila tady cheesecake, ten byl úplně fantastický a musí ještě doputovat i k nám domů. A tady srdíčko valentýnské, výborný meruňkový, broskvový dortíček s kandovaným ovocem, no úplně se na všechno těším.“ Skvělý komentář zanechal také pan ředitel: „No tak tady je to vidět: čokoládová kulička, sušenka s čokoládou, míša řez, tvarohové koláčky a tady nějaký malinový dezert na závěr. Bylo to moc pěkné.“


Spokojenost byla samozřejmě i u všech ostatních nejen z učitelského sboru.

​Byl to opravdu vydařený Valentýn. Nejen že se celá škola moc dobře najedla, zároveň tím i velmi pomohla rodině Vítkových.


Doufáme, že se podobné akce bude dařit organizovat i nadále a děkujeme všem, kteří přišli během přestávek do kanceláře a koupili si nějakou tu dobrotu. Byl to veliký úspěch a také důkaz, že jsme jako škola schopni se spojit a vytvořit skvělou atmosféru a podpořit kamaráda v tísni. To je také určitý důkaz lásky k bližnímu, která právě ke svátku svatého Valentýna určitě patří.


Za to vám všem patří veliký dík.

 

Imrich Dioszegi

43 zobrazení0 komentářů
bottom of page