top of page

FILHARMONIE PLNÁ MLÁDÍ... i za přítomnosti našich studentů

V rámci projektu FILHARMONIE PLNÁ MLÁDÍ se ve dnech 17. a 18. března 2023 uskutečnily celkem čtyři koncerty, kde profesionální hudebníci hráli se studenty všech hudebních škol Královéhradeckého kraje. Protože i v Hradci Králové jsou dvě základní umělecké školy, není divu že se tu setkali i žáci našeho Gymnázia Boženy Němcové. Byli jimi Andriana Tančyncová z 2. B (hra na housle), Matyáš Středa z 2. A (hra na housle) a Lukáš Fiedler z 3. A (hra na fagot).

Hráli jsme mnoho skladeb týkajících se buď studentského života nebo přímo Hradce Králové. Začalo se skladbou Gaudeamus od Bedřicha Smetany a skočili jsme první větou z Beethovenovy Páté symfonie „Osudové“. S Andrejkou a Lukášem jsme se shodli na tom, že pro nás byla hotový „kat“ právě ta poslední skladba (jestli ji z vás už někdo někdy hrál, dá nám jistě za pravdu😊). Z dalších skladeb, které jsme hráli mohu uvést například Hudbu k Ohňostroji od Händela, Radeckého pochod od Johana Strausse otce a Valčík od Dvořáka.

Všichni si myslíme, že to bylo něco úžasného a nádherného. Projekt FILHARMONIE PLNÁ MLÁDÍ je jeden z kroků, jak otevřít hudbu mladší generaci. Prý by se tato akce měla opakovat jednou za dva roky. Slyšel jsem však od několika svých spoluhráčů. že by to mělo probíhat častěji. Myslím si to také: Nejen, že to otevře hudbu mládeži, ale i my hráči na hudební nástroje bychom měli trochu víc zábavy😊.

 

Matyáš Středa

105 zobrazení0 komentářů
bottom of page