top of page

Pečení na Bretaň

Ve středu 8. března se ve sborovně našeho Gymnázia Boženy Němcové uskutečnila prodejní akce s názvem Francouzské matinée na podporu cesty školního Francouzského divadla s představením Juste la fin du monde do francouzské Bretaně, kde by měl soubor vystoupit v rámci festivalu Fetlyf 2023. Festival spojuje mladé herce z různých koutů Evropy, jejichž vášní je divadlo ve francouzském jazyce. V rámci dopolední akce si účastníci při poslechu francouzské hudby mohli zakoupit dobroty s motivy Francie. Výtěžek bude použit na náklady spojené s cestou na divadelní festival.


Není tomu ani měsíc, kdy jsme vydali článek o charitativním valentýnském pečení. Doufali jsme, že by se v budoucnu mohlo uspořádat něco podobného. A to se také podařilo. Francouzské divadlo pod vedením paní učitelky Kykalové pro nás připravilo všemožné vynikající pochoutky, které jsme si mohli ve středu 8. března zakoupit ve sborovně.


Po první vyučovací hodině v 8:45 se rozezněl školní rozhlas oznamující otevření Francouzského matinée, jak divadelníci tuto akci sami nazvali. Té však předcházela dlouhá příprava. Kromě zaměření na téma Francie organizátoři a tvůrci dávali pozor na to, aby použité ingredience pocházely ze speciálních obchodů a splňovaly podmínky fair-trade. Na výběr zde byly muffiny, brownies, francouzské palmies, perníčky, koláčky v barvách francouzské trikolory nebo třeba mini-pizzy. Nejoblíbenějšími se stala lízátka „Monsieur Moustache“ a tartaletky. Při tvoření potravinových výrobků byl kladen důraz na maximální šetrnost k životnímu prostředí.


V pozadí zněla francouzská hudba a panovala uvolněná a spokojená nálada. Divadelníci měli evidentně radost z každého návštěvníka, který přišel a podpořil jejich snahu. Největší poptávka byla samozřejmě o velké přestávce, podobné množství lidí se zastavilo na úplném konci akce, tedy mezi 5. a 6. vyučovací hodinou, kdy byli prodávající ochotni smlouvajícím snížit cenu.

Francouzské divadlo má na naší škole velmi dlouhou tradici. Je skvělé, že se jako spolužáci a kolegové dovedeme navzájem podporovat a vnímat, že účast na takové mezinárodní akci je dobrou prezentací naší školy v zahraničí. Každý, kdo přišel, napomohl k uskutečnění snu našich spolužáků vystoupit v Bretani na mezinárodním festivalu Fetlyf s nastudovanou hrou Juste la fin du monde (Jenom na konci světa) francouzského spisovatele Jeana-Jacquese Legarce.


Našim hercům budeme nejen na pódiu v Bretani, ale i do budoucích vystoupeních a projektů držet pěsti. Bonne chance!

 

Imrich Dioszegi

72 zobrazení0 komentářů
bottom of page