top of page

Seznam - poznám tam, co neznám

Aktualizováno: 2. 1. 2023

Občas se stane, že tohle gymnázium vyplivne člověka, který to někam dotáhne. A tak se stalo, že jsme díky bývalému studentu naší školy podnikli exkurzi do redakce Seznam Zpráv a byli obohaceni o různé zajímavosti ze života publicistů, moderátorů, střihačů a jiných individuí, kteří se podílí na vzniku toho, co spadá pod doménu 'Seznam Zprávy'.

Po větrné cestě vlakem (tak to dopadá, když strkáte hlavu z okénka) jsme nastoupili do metra a jen s malým zpožděním dorazili k hlavní budově Seznamu. Náš průvodce nás zavedl do tvůrčí dílny, kde přebývají tvůrčí osobnosti tvořící satirické 'Šťastné pondělí'. Tyto opravdu tvůrčí osobnosti byly plny nápadů a kreativity, jen dle jejich názoru postrádaly smysl pro úklid. Všichni členové týmu nicméně působili velice sympaticky. Ve střižně jsme byli skrze jedno jejich video varováni před apokalyptickou opravou Barrandovského mostu. Určitě doporučuji zhlédnout.


Naše pouť pokračovala k takzvaným 'datařům', jejichž úkolem je produkovat interaktivní články založené na množství dat. Zde jsme vedli zajímavou diskuzi ohledně způsobu čerpání informací, ohledně práce, která je s tím spojená a také zpětné vazby, jež za svou dřinu tito lidé dostávají. Někdy mrkněte do komentářů, určitě by vám jakožto autorovi článku taky zvedly náladu.


Dalším bodem expedice byli grafici, od nichž máme super hack na práci s mapami, a následně rádio. Tiše jsme sledovali - doslova sledovali - vysílání rádia Expres FM a Classic Praha, což bylo velmi obohacující. Moderátoři se s námi podělili o své strasti s šumy a nekvalitami na nahrávkách. Odstranit takový šum dá tolik práce, že nám radši ani nebylo vysvětleno, jak se to dělá.


Našim otázkám následně čelila spoluautorka podcastu 'Za minutu šest' a sám bývalý student GYBONU, oba jsme si důkladně proklepli. Tak tedy z perliček - rekord ve výplňkových slovech v měřeném čase třiceti minut je okolo úctyhodných sedmi set 'ehmm', 'noo', 'že', 'jakoby' a 'teda' a pokud chcete vědět, v jaké otázce se nejvíce chybovalo v maturitách, přečtěte si pomaturitní článek Josefa Mačího, má kontakty a zjistí vám to.


Na závěr nás čekal průzkum studia Televize Seznam, kde se nám vryl hluboce pod kůži stres a slova - MÍT HOTOVO VČAS. Dopomohly přesně jdoucí digitální hodiny, přítomné snad v každé místnosti. Neúprosně na nich ubíhala každá vteřina oznamující blížící se čas vysílání. Se stresem redaktoři bojovali různě - někomu vystačily na každém rohu zabudované kávovary, někdo si nosil zásoby sušenek, medu nebo nutelly. Jak komu vyhovovalo.


Vylezli jsme celí ušlapaní a o dvě hodiny později, než jsme měli v plánu. Nastoupili jsme do metra, zkusili jít po eskalátorech v protisměru, rychle splašili oběd v Burger Kingu a už jsme si to razili domů. Co víc říct - snad jen, že příště ať se na nás těší televize, taky tam prý máme známého.



 

Daniela Scheuerová

229 zobrazení0 komentářů
bottom of page