top of page

Jak spolehlivě rozpoznat hoax

S hoaxy, dezinformacemi i zavádějícími zprávami se setkáváme velmi často. Někdy je na první pohled jasné, že se jedná o nepravdivý fakt. Ovšem jindy si dá autor s článkem takovou práci, že hoax nemusíme odhalit ihned. Proto v tomto článku naleznete mimo jiné i pár užitečných rad, jak spolehlivě takovou zprávu rozpoznat a vyhnout se tak cílené manipulaci.


Co je vlastně hoax?


Anglické slovo hoax v překladu znamená falešnou či poplašnou zprávu, která obsahuje nepřesné, účelově upravené či zcela lživé informace.


Proč se hoaxy tak rychle šíří?


Typický text poplašné zprávy se snaží přesvědčit svojí důležitostí (šokující informace, naléhavé nebezpečí, …). Ve většině případů chce pisatel poplašné zprávy přesvědčit čtenáře, že varování přišlo od důvěryhodných zdrojů a na konci článku se obvykle nachází výzva k dalšímu rozeslání. Mnoho nezkušených uživatelů bez přemýšlení uposlechne. Právě proto se tyto nesmysly lavinovitě šíří.


Jak se vyvarovat hoaxu?


1. Ověřte si zdroje. Ať už se zpráva zdá pravdivá nebo ne, vždy bychom si ji měli ověřit i na jiných serverech. Jak uvádí web netbox.cz: „Pokud zprávu nenajdeš na jiných serverech, je vhodné navštívit weby manipulatori.cz a hoax.cz, které dlouhodobě vyvrací rozšířené fake news a uvádí fakta na pravou míru.“


2. Zjistěte, kdo je autorem textu. Pokud na konci není uvedeno jméno toho, kdo článek napsal, s největší pravděpodobností se bude jednat o lež - nejspíš má pro zatajení svého jména pádný důvod.


3. Zkontrolujte datum. Je možné, že se po internetu šíří několik let stará zpráva, u níž se může zdát, že nějakým způsobem souvisí s aktuálním děním.


4. Přečtěte si celou zprávu. Spousta lidí čte jen titulky a myslí si, že ví vše. Titulky mají za úkol zaujmout čtenáře, proto se v nich mohou vyskytovat přemrštěné nesmysly nebo více interpunkce, než by se hodilo (např. pokud jsou v titulku tři vykřičníky, čtenář má pocit, že na něj zpráva „křičí“ a je nucen si ji přečíst).


Splňuje zpráva vše potřebné, ale i přesto se jeví podezřele a z nějakého důvodu jí nevěříte? Tak se podívejte, jestli o ní existuje zmínka i někde jinde. Pokud je pravdivá, určitě naleznete více článků, které se jí zabývaly.


Zatím bohužel neexistuje žádný program, který by lživé zprávy odhalil a zarazil tak jejich šíření již od počátku. Proto je velmi důležité u čtení článku kriticky přemýšlet - nad myšlenkou, kterou se autor snažil sdělit, nad způsobem, jakým ji sdělil atd. A i když se zdá být vše v pořádku, ověřte si to radši i u jiných zdrojů. Nezapomeňte - hlavní je ověřovat, ověřovat a zase ověřovat!


Zdroje:

Netbox. 7 tipů, jak poznat fake news a dezinformace [online]. ©2021. [Cit. 26.9.2021]. Dostupné z: 7 tipů, jak poznat fake news a dezinformace (netbox.cz)

HOAX. Co je to hoax [online]. ©2021. [Cit. 26.9.2021]. Dostupné z: HOAX | Hoax | Co je to hoax

 

Katka Valentová

115 zobrazení0 komentářů

Tehdy a nyní

bottom of page