top of page

Český lev, už třicet let s námi

4. března 2023 se uskutečnilo slavnostní předávání filmových cen Český lev, jednoho z nejvýznamnějších filmových ocenění v České republice. Jako už několik let se slavnostní předávání uskutečnilo v Rudolfinu v Praze, moderátorem byl už po druhé za sebou herec a režisér Jiří Havelka.


Teď bych se na chvíli podíval na nějaké filmy, které právě získaly lvy. Na prvním místě je mou povinností uvést film Il Boemo (režie: Petr Václav), který získal cenu Nejlepší celovečerní hraný film. Nebudu se zde o něm tolik rozepisovat, pokud budete chtít, přečtěte si o něm recenzi v našem časopise (zde).

Další film, který se mi zdál zajímavý je Banger (režie: Adam Sedlák). Film o mladém klukovi, který je rozhodnutý za svou rapovou slávou prodávat drogy byl natočen speciální formou, jako kamera byl použit mobil značky IPhone.

Z dalších filmů mohu uvést například filmy: Arvéd (režie: Vojtěch Mašek), Poslední závod (režie: Tomáš Hodan) a Jan Žižka (režie: Petr Jákl).


Ještě bych chtěl napsat pár slov k průběhu večera. Protože se jednalo o třicáté výročí, je asi naprosto samozřejmé, že se v přímém přenosu objevili i moderátoři minulých ročníků. Ti také předávali ceny letošním výhercům. Doporučuji si také pustit úvodní video, které bylo letos plné všech vítězných filmů počínaje Šakalími léty (režie: Jan Hřebejk) konče Šarlatánem (režie: Agnieszka Holland). Jako každý rok, je tento večer významnou událostí, ale letos byl ještě významnější.

 

Matyáš Středa


66 zobrazení0 komentářů
bottom of page