top of page

Il Boemo (příběh zapomenutého Čecha...)

V roce 2022 měl premiéru italský výpravný film Il Boemo. Tento film, který podle vlastního scénáře natočil český režisér Petr Václav žijící ve Francii, vypráví o českém barokním hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi. Tento muž, i přes svůj veliký hudební přínos, byl dlouhá léta zapomenut. Vyšlo o něm pochopitelně několik knih, kde je označován jako Il divino Boemo (božský Čech). Ale do vůbec nejširšího povědomí se dostal právě díky filmu Il Boemo.

Film začíná v Benátkách, kde se mladý Mysliveček živí jako učitel hudby. Ví, že je jeho hudba výtečná, ale bez protekce v tehdejší době nemá šanci na úspěch. Proto se snaží dostat do vyšších kruhů. To se mu povede, a tak se stává uznávaným skladatelem, který cestuje po celé Itálii. Ani když dostane syfilis (při jednom z mnoha pohlavních styků), neklesá jeho popularita a on v masce stále diriguje svá díla.

Film Il Boemo je příběh o významném muži, výtečném skladateli pocházející z Českého království. U nás moc známý nebyl, za to v Itálii byl významným mužem. Josef Mysliveček (Il Boemo, protože nikdo nedokázal jeho jméno správně vyslovit) procestoval celou Itálii, byl všude známý, ale stejně jako mnoho jiných, zemřel v bídě a zapomenut. Tento film se kdekomu může zdát jakousi parafrází Formanova Amadea. Myslím, že tomu tak není. Oba dva filmy se odehrávají skoro ve stejné době, takže je dokonce nutné, aby se v několika detailech podobaly.

 

Matyáš Středa

75 zobrazení1 komentář
bottom of page