top of page

S láskou Vincent (...ve filmu hlavně)

Aktualizováno: 2. 1. 2023

Na jaře roku 2017 měl ve světových kinech premiéru animovaný film S láskou Vincent. Na tomto filmu je unikátní to, že v něm byla poprvé použita animace olejovými barvami. Jednotlivé obrazy byly také malovány na sklo, takže šly libovolně upravovat (tedy, dokud bary neuschly😊). Na tomto projektu pracovalo přibližně 130 umělců z celého světa, z toho asi tak 20 pocházelo z České republiky.

Příběh začíná ve městě Arles, asi tak rok po smrti Vincenta van Gogha. Hlavní postavou je mladý komisař, který má doručit nedávno nalezený dopis od mrtvého pro van Goghova bratra Thea. Odjíždí proto do Paříže, kde se bohužel dovídá, že Theo van Gogh zemřel žalem pro svého bratra. Má proto odjet do Saint Rémy de Provence, kde má vyhledat doktora Gacheta, nejlepšího Vincentova přítele. Na místě pak začíná odhalovat poslední dny Vincenta van Gogha.

Film S láskou Vincent přináší divákům hned několik důležitých poznatků. Příběh s detektivním námětem uvádí možnost, že se van Gogh nepokusil o sebevraždu, ale že měl být údajně zastřelen. Důležitý je však ale i moment, kdy se nám odhaluje fakt, že vlastě považují všichni Vincenta za podivína až blázna. Celkovou myšlenku filmu vystihuje písnička, která je až v závěrečných titulkách. V sedmdesátých letech ji napsal a nazpíval Don McLean, jmenuje se Starry, starry night (v české verzi Vincent, nazpíval Pavel Bobek).

Rozhodně film doporučuji nejen těm, co se zajímají o výtvarné umění, ale opravdu všem lidem.

 

Matyáš Středa

71 zobrazení0 komentářů
bottom of page