top of page

Bílý jelen (poprvé v českém divadle...)

15. října 2022 měla v Klicperově divadle v Hradci Králové premiéru hra jednoho z nejlepších francouzských dramatiků Floriana Zellera, Bílý Jelen. Tato hra je poprvé uvedená pro české diváky, před tím měla premiéru pouze v londýnském Hempstead Theatre.


Hlavní postavou této hry je lékař Pierre, který se snaží pomoci své dceři, která se dověděla nevěrnosti svého snoubence. Po nějaké době se ale ukáže, že není podváděná jen Pierrova dcera. Podváděn je ještě někdo další. Ale kdo? Proč je Pierre poslední dobou stále více nervózní? Proč mu stále někdo volá do bytu? Proč, když sluchátko vezme, ten někdo zavěsí? Proč najednou Pierre souhlasí ve svém veřejném proslovu s něčím, s čím ještě před měsícem nesouhlasil? Co se stane, když se ve vás ozve vaše svědomí?


Hra Bílý Jelen není jen klasická tragikomedie. Je to dílo, které není snadno pochopitelné. Musíte přemýšlet, aby jste věděli, o co vlastně v té hře jde. Také to není příběh, který plynule běží od začátku do konce. Je tam pouze asi tak šest výjevů, které se neustále opakují. Proč tomu ale tak je, to nepovím. Ještě něco k autorovi: Florian Zeller je nejúspěšnější francouzský dramatik a také režisér, který získal za svůj film Otec (podle své hry) Oskara v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář. Jeho hry Ten třetí a Kdybys umřel měly českou premiéru shodou okolností také v Klicperově divadle v Hradci Králové.


zdroj: program ke hře Bílý Jelen

 

Matyáš Středa


46 zobrazení0 komentářů
bottom of page