top of page

Děti vs. exoplanety

Aktualizováno: 23. 2. 2023

Mezinárodní astronomická společnost (IAU) znovu oživila globální soutěžní projekt Pojmenuj exoplanetu (NameExoWorlds), jehož cílem je vybrat jména pro některé objevené planetární systémy. Jednou z podmínek soutěže je uspořádat akci, která zvýší povědomí právě o exoplanetách, a tak se pětičlenný tým studentů z 3.A , jehož součástí spolu s Patricií Labuťovou, Lucií Bervidovou, Markem Hauckem a Soňou Kleinerovou jsem byla i já, rozhodl poučit o tomto tématu žáky čtvrtých, pátých a šestých tříd ZŠ Jiráskovo náměstí.

Ve čtvrtek 24. 11. jsme se před osmou ranní hodinou dostavili do vybrané školy, abychom v tamní jídelně přichystali sezení a program pro naše publikum. Za doprovodu znělky z hvězdných válek jsme v 8:00 zahájili bedlivě připravenou přednášku. Na úvod jsme si pro naše obecenstvo nachystali prezentaci, která dětem vysvětlila, co že to jsou exoplanety, čím a jak se zkoumají, zmínila některé trefné již existující názvy (např. VepřoKnedloZelo) a objasnila důvod naší návštěvy. Doplnili jsme ji také odpověďmi na zvídavé otázky od žáků. Následoval krátký vědomostní kvíz, ve kterém si všichni vedli báječně a byli za to i náležitě odměněni. Dále jsme dětem nabídli několik tvůrčích i vědomostních aktivit. Pomocí hvězdného pexesa a pracovního listu zaměřeného na exoplanety jsme prověřili jejich znalost souhvězdí a také schopnost práce s textem.

Gró celé akce byla možnost vytvořit si vlastní exoplanetu, pojmenovat ji a vymyslet pro ni krátkou charakteristiku. Všechny výtvory jsme si zdokumentovali a žákům slíbili, že některé z jimi navrhnutých jmen skutečně vybereme do soutěže.

Akce se skvěle vydařila, a tak jsme sklidili velký potlesk a pochvalné ohlasy nejen od dětí. Někteří z nás se dokonce u žáků stali tak oblíbenými, že jejich odchod byl téměř oplakán. Závěrem bych chtěla za celý náš tým poděkovat ZŠ a MŠ Jiráskovo náměstí, ředitelce Mgr. Aleně Hradílkové a zúčastněným učitelům za možnost uspořádat naši popularizační akci právě u nich.







 

Tereza Burianová

76 zobrazení0 komentářů
bottom of page